De RadEye GF-10 voor de Veiligheidsregio Utrecht

De VRU (Veiligheidsregio Utrecht) en Stratec Services hebben in 2018 een overeenkomst getekend voor de levering van een groot aantal RA meters met toebehoren.

Dit betreft de vervanging van de huidige dosistempometers welke door de Brandweer gebruikt worden in het geval er sprake is van nucleaire dreiging bij brandmeldingen.

De overeenkomst is tot stand gekomen na het doorlopen van een Europese aanbestedingsprocedure. Stratec Services heeft deze gewonnen door de beste prijs-kwaliteit verhouding te bieden. De bepalende factoren hiervoor waren o.a. de dienstverlening, de prijs en het gebruiksgemak van de aangeboden meter. De aangeboden RadEye GF-10, de Firebregade (Brandweer) versie van de RadEye G-10, van het fabricaat ThermoFisher Scientific is hiervoor op het gebied van gebruiksgemak in de praktijk getest door de Brandweer. Deze kwam ten opzichte van de andere kandidaten als beste naar voren.

De overeenkomst behelst niet alleen de levering van de meters maar ook de levering van oefenmeters(*), software en het verzorgen van trainingen voor instructeurs en onderhoudsmonteurs. Ook de service en calibratie worden bij Stratec Services in beheer genomen.

(*) Dit zijn simulatiemonitoren die qua werking identiek zijn aan de gewone RadEyes met GM buizen. Maar in de oefenmeters is het binnenwerk aangepast om “straling” , afkomstig van een radiografische bron, te kunnen meten.
Deze bron is in sterkte instelbaar en zodoende kan er een dosistempo signaal op de meter gegenereerd worden van background tot 1 Sv/uur. De RadEye oefenmeters werken ook volgens het principe van de kwadratenwet.

Op deze manier kunnen er realistische oefeningen gehouden worden zonder dat daarbij een echte radioactieve bron nodig is. De levering aan de VRU bestond voor dit deel uit 11 koffers met daarin de RadEye GF-10 met een radiografische bron . Om verwarring te voorkomen kan de oefenmeter in een andere kleur worden uitgevoerd.