Afvalmonitoren voor ziekenhuisafval

Stratec heeft in de afgelopen jaren een aantal poortdetectoren in ziekenhuizen geïnstalleerd voor controle van ziekenhuisafval. 

 

Dit principe kennen we al langer uit de schrootsector waar vrachtwagens ook gecontroleerd worden door een poortdetector met twee scintillatiedetectoren van wel 25 tot 50 liter per stuk.
Voor deze toepassing (kleine afvalwagentjes en rolcontainers) volstaat een kleine poortdetector met twee stuks 5 liter detectoren.
Wij hebben afvalmonitoren geïnstalleerd o.a. in het UMC St Radboud, LUMC Leiden, Amsterdam UMC, Maastricht UMC en het Prinses Maxima Centrum in Utrecht.
Het framewerk op de foto’s is door Stratec vervaardigd.
De meetresultaten zijn af te lezen op een uitleeseenheid met audiovisuele alarmering. In het geval van een alarm voert de afdeling stralingsbescherming aanvullende metingen uit om het isotoop en/of het dosistempo te bepalen zodat men weet hoe lang het afval nog apart moet worden gezet. De SGS-1 functioneert volledig automatisch en heeft een ringgeheugen voor de meetdata die op een computer opgeslagen kunnen worden.
Alarmering op afstand is mogelijk, net zoals het ontvangen van een e-mail in het geval van een alarm.